Link til forsiden
Åbningstider
Mandag - torsdag: 9.00 - 14.00
Fredag: 9.00 - 12.00
Subsite
Kyst Online

Bølgeenergi


Sidst opdateret: 1.9.15

Bølgeenergi

De danske kyster påvirkes og formes af vejret. Især bølgerne har stor betydning for en kyst udseende. Bølger formes af vindens friktion med havoverfladen og deres størrelse afhænger af vindens styrke, hvor lang strækning vinden har blæst over vand og af dybden.

Rammes en kyst af mange bølger, dvs. af megen bølgeenergi, i løbet af et år kan kysten hurtigt ændre udseende. Der kan eksempelvis fjernes sand fra stranden med op til 6 m pr år. Det er derfor vigtigt at vide om en kyst rammes af meget bølgeenergi når der kystplanlægges. Kystdirektoratet har overslagsmæssigt beregnet, hvor meget energi der i gennemsnit rammer de Danske kyster. Beregningerne er foretaget udfra vindmålinger fra perioden 1995-2005, og de frie stræk som input i CERC formlen. For yderligere oplysninger se SafeCoast rapporten her.

De beregnede bølgeenergier kan findes her.


Ønskes en mere præcis og detaljeret beregning af bølgeenergien på en given kyst, kan det gøres ved hjælp af computermodeller eller deciderede målinger. Beregningerne eller målinger kan eksempelvis udføre af rådgivende ingeniørfirmaer, hvoraf flere danske firmaer er international anerkendte i sådanne beregninger.
Copyright © 2009 Kystdirektoratet   |  Højbovej 1  |  7620  Lemvig
Telefon +45 99 63 63 63  |    kdi@kyst.dk  | CVR-nummer: 33 15 72 74

Webdesign & CMS by MCB Denmark